Gyakori kérdések

A konkurens technológiák oldaláról gyakran jelennek meg megtévesztő és valótlan adatok a poliuretán keményhab felhordási technológiájával kapcsolatban. Ugyanígy általánosnak állítják be a szakszerűtlen eljárással dolgozó cégek hibáit, amelyek sikertelenül és felelőtlenül valósítják meg ezt a technológiát. Ezekre a rémhírekre és féligazságokra találhat megnyugtató válaszokat. Az itt megválaszolatlanul maradt kérdéseivel kapcsolatban szívesen állunk a rendelkezésére.
A PUR hab szórás már nem használatos a világban.                                                                                                                                                                                                                                      A poliuretán keményhab felhordási technológiája más technológiákkal szemben (bitumen lemez olvasztás, PVC fóliák elhelyezése, polisztirol hab vagy ásványi gyapot elhelyezése) sokkal igényesebb a szakmai, képzett és felelős személyzet szempontjából. Ezen felül komoly befektetést igényel a minőségi technológiai berendezésekbe. Ezért is tekintik kevésbé elterjedtnek, mint például hagyományos szigetelési módokat, ahol elég egy propán-bután palack és egy spatula, esetleg egy forrólevegős hegesztőpisztoly. Ugyanakkor világszerte használják ezt a technológiát. Európában például Spanyolországban, Görögországban, Németországban, Lengyelországban, stb. De leginkább az Egyesült Államokban. A Las Vegas-ban zajló amerikai NATIONAL ROOF EXPO 2009 nemzeti kiállítás látogatói megfigyelhették, hogy a kiállítók kb. 10 %-a PUR technológiájú tetőszigeteléssel jelent meg.
A poliuretán keményhab felhordási technológiája más technológiákkal szemben (bitumen lemez olvasztás, PVC fóliák elhelyezése, polisztirol hab vagy ásványi gyapot elhelyezése) sokkal igényesebb a szakmai, képzett és felelős személyzet szempontjából. Ezen felül komoly befektetést igényel a minőségi technológiai berendezésekbe. Ezért is tekintik kevésbé elterjedtnek, mint például hagyományos szigetelési módokat, ahol elég egy propán-bután palack és egy spatula, esetleg egy forrólevegős hegesztőpisztoly. Ugyanakkor világszerte használják ezt a technológiát. Európában például Spanyolországban, Görögországban, Németországban, Lengyelországban, stb. De leginkább az Egyesült Államokban. A Las Vegas-ban zajló amerikai NATIONAL ROOF EXPO 2009 nemzeti kiállítás látogatói megfigyelhették, hogy a kiállítók kb. 10 %-a PUR technológiájú tetőszigeteléssel jelent meg.                                                                                                                                                                                                                                 A  PUR hab egészségre ártalmas, káros anyagokat szabadít fel.                                                                                                                             Ennek épp az ellenkezője igaz. A PUR hab egészségre ártalmatlan, hőszigetelőként elsősorban az élelmiszeriparban használják (sörfőzdék, tejüzemek, hűtőüzemek, stb. hőszigetelése). A mélyhűtők, fagyasztók hőszigetelést kizárólag PUR keményhabból készítik. A PUR habból semmi sem szabadul fel. Például a mindenki számára közismert molitán, vagy ágybetét szivacs a poliuretán hab lágy formája, amelyen sokan alszanak naponta.
A PUR hab freongázt tartalmaz, és károsítja a környezetet.
Már 1994-ben is bizonyos PUR keményhab típusok úgynevezett freon 11-et (CFC 11) tartalmaztak, amely teljesen iners gáz, vagyis emberre ártalmatlan. Sajnos a légkörbe távozásakor egészen a sztratoszféráig emelkedett, ahol ózonbontó (O3) hatást fejtett ki. A freont 1995 óta nem gyártják és nem is használják. A PUR IZOLÁCIÓ kft. cég 1993 óta vesz részt a freonmentes poliuretán keményhab bevezetésnek törekvésében (lásd a Publicisztika cikkeit).
A PUR hab a napon szétfoszlik.
Gyakran tévedésből ÖSSZEKEVERIK a kétkomponensű (például tetőkön használatos) és az egykomponensű PUR habokat (például nyílászárók beépítésénél). Bár ez a kétféle hab kémiailag azonos, a vegyi komponenseik összetételének aránya mégis eltérő. Az egykomponensű szerelő haboknál az összetételi arány abnormálisan ingataggá teheti az UV sugárzással szemben és nyílt sejtszerkezetűvé válhatnak. Teljesen más szerkezetűek a kétkomponensű habok - például a tetőszigetelésre szolgáló habok, ahol az A és B összetevők maradéktalanul reakcióba lépnek egymással (sztechiometrikus reakció), és az UV sugárzás hatása nagyon lassan és csupán felületi szinten jelentkezik. Ennek ellenére a PUR habot UV védőbevonattal - általában egy felületi bevonattal - kell ellátni. A védőbevonat ezért a PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszer egyik részét képezi. A jól eldolgozott tető poliuretán hab, amelyet hosszú ideig ért UV sugárzás, ennek ellenére sem veszíti el szigetelő képességét.
A PUR hab nem rendelkezik stabil szigetelési tulajdonságokkal.
Ennek épp az ellenkezője az igaz. Épp a stabil szigetelési tulajdonságai miatt használják a PUR keményhabot a fent említett mélyhűtőkben, a szendvicspanelekben, vagy például a földalatti melegvíz hálózatoknál. A szigetelési paraméterét látható elváltozások nélkül őrzi meg széles üzemi hőmérsékleti tartományban -200-tól +110°C-ig. Ennek oka, hogy a hab nem tartalmaz levegőt, és a levegő hőmérsékletváltozásai és nedvességtartalma nincsenek hatással a PUR hab szigetelő tulajdonságaira.
A PUR hab rendkívül gyúlékony és tűzveszélyes.
Ez a konkurencia részéről terjesztett téves információ szintén alaptalan. Számos műanyaghoz hasonlóan a PUR hab különféle tűzállósági osztályba sorolható. A tűzállóságot az égéscsökkentők tartalmával és fajtájával szabályozzák. Ha ezek hiányoznak, a hab valóban gyúlékony, de nem cseppfolyósodik. Az esetek 90 %-ban a habok tűzveszélyességileg retardáltak, vagyis önoltók. Rövid ideig elviselik a 250°C hőmérsékletet is, a szerkezet sérülése nélkül. A PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszerek tűztechnikai szempontból megfelelnek az EN szerinti legszigorúbb kritériumoknak (lásd Tanúsítványok).
A tetőre felhordott PUR habot kétévente kell átkenni.
Ez szintén téves információ, amely valószínűleg a nem megfelelő vagy hiányos minőségben kivitelezett UV védőbevonat használata miatt született. A hő- vagy vízszigetelésként felhordott PUR habot akkor kell újrakenni, ha a bevonat láthatóan hiányzik. A minőségi kivitelezésű legolcsóbb bevonat is legalább 5 évet kibír, de általában ennél hosszabb az élettartama. A PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszer karbantartásmentes változatban is kapható, amelynek élettartama több mint 40 év…
A tetőn alkalmazott PUR hab nem járható.
A hő- vagy vízszigetelésként tetőre felhordott PUR habnak rendelkeznie kell a 60 kg/m3 térfogati (specifikus) tömeggel. Ebből a tömegből indul ki a minimális nyomási szilárdság, ami 4 kg/cm2.  A PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszer mért nyomási szilárdsága több mint 5 kg/cm2 (50 tonna/m2). A tetőszigetelő réteg a kiszolgáló járás céljaira tehát járható.


A szigetelő réteg vastagsága egyenetlen.
Ez az információ csak abban az esetben igaz, ha a kivitelezést - a PUR hab felhordása – képzetlen és felelőtlen személyzet végzi, vagy nem tartották be az alapvető technológiai alapelveket. A kivitelezési cég választásán, annak tapasztalatán és felelősségén múlik. A DIN 18 159 szabvány 20 %-os tűrést engedélyez a vastagságban, ugyanakkor a legalább 10 mérési érték matematikai átlagának meg kell felelnie a névleges (vagy megállapodott) rétegvastagságnak. A tapasztalt személyzetnek a felhordásnál 5 mm tűrés engedélyezett a vastagságban.
Más kérdés, hogy a felhordás másolja a felületet, vagyis a bitumenes lemezek összekötést hűen tükrözi a 30 mm-es (vagy ennél nagyobb) rétegvastagság. Tudatosítani kell, hogy a hőszigetelő rétegnek a felület minden pontján azonosan kell szigetelnie, vagyis a technológia rendkívüli előnye az alapfelület másolása.
A szigetelő réteg zsugorodik.
A zsugorodó szigetelő réteg kizárólag a hiányos minőségű kivitelezésnek köszönhető. Ennek oka lehet egyfelől a hab nem megfelelő eldolgozása, másfelől az alapfelület nem megfelelő előkészítése. A PUR keményhab hosszanti tágulásának együtthatója 5 - 8 x 10-5 .K-1 értéktartományban mozog, vagyis 0,00005 m 1°C hőmérsékletnél 1 méter hosszúságon. Tekintettel arra a tényre, hogy a szórt hab az egész felületen kiválóan rögzíthető az alapfelülethez, és a természetes tágulás így nagyon alacsony, egyáltalán nem beszélhetünk abnormális rétegzsugorodásról, mint természetes negatív tulajdonságról. Ez szintén egy téves információ.
A PUR szigetelő hab nagyon nehéz.
Ez a képtelenség is a konkurencia képviselőjétől hangzott el (ing. J.R). A tetőszigeteléshez használt PUR keményhab térfogati (specifikus) tömege kb. 60 kg/m3. 30 mm-es rétegvastagságnál 1 m2 tömege 1,8 kg! A PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszer a karbantartásmentes szilikon/őrölt palakő/áttetsző záró szilikon rétegrenddel is legfeljebb 4 kg/m2 tömegű.
A PUR hab a tetőfelületeken legfeljebb az év 50 napján hordható fel.
Ugyanezen személytől hangzott el számos szemináriumon ez a szintén hazugságnak minősíthető információ. A PUR keményhab felhordása min.10-15°C hőmérsékletű száraz felületnél alkalmazható. Ezek az alapfeltételek az ország és Közép-Európa területén március végétől október közepéig, vagyis hét hónapon át adottak

Poliuretán szigetelőrendszerek kivitelezésével:
replika omega

first copy watches omega imitation