Anyagok

A "helyszínen" alkalmazott poliuretán habot, ill. azok közvetlenül a szigetelésre kijelölt felületre történő alkalmazását a Gusmer fivérek felfedezése révén kezdeményezték a hatvanas évek végén (1969). A probléma lényege a két komponens megfelelő összekeverése, és azonnal szórása a felületre. A megoldás egy magasnyomású szórópisztoly, amelybe a két komponens egy keverőkamrán át jutott el. A pontos arányú (100:100) keveréket melegítő és szórópisztolyhoz szállító gépeknél pneumatikus vagy hidraulikus proporcionális dugattyús szivattyút használtak. A keverési arány pontosságának fenntartásához ezt a berendezést elektromosan melegített tömlőkkel és termosztátokkal látták el. Ezt az elvet - a modern elektronikával kiegészülve - mindmáig a legmegbízhatóbb eljárásként alkalmazzák. A Gusmer, ma már Graco/Gusmer cég (New Jersey, USA) ötven év után a világ legnagyobb poliuretán "helyi" alkalmazásának berendezéseit gyártó társasága. A PUR IZOLÁCIÓ kizárólag a Graco/Gusmer cég technológiáját használja.

13,0,01 Technologické zařízení GUSMER

  
 

   A technológiáról – a PUR hab szórása
A pur keményhab szórással történő felhordásához nagyon rövid vegyi reakcióidejű (1-től 8 másodpercig, alkalmazástípustól függően) poliuretán rendszereket használnak, ami a keverék melegítésével tovább rövidül. Ez annyit jelent, hogy a keveréket a felületre szórják, majd 2 és 10 másodperc közötti idő alatt cseppfolyós halmazállapotból szilárd halmazállapotba kerül, és akár 30-szor nagyobb lesz a térfogata - a vegyileg beállított térfogattömegtől függően.

13,0,02 nástřik PUR pěny

 
 

A technológiáról – a PUR hab öntése
A pur keményhab "helyben" öntéssel történő felhordásához hosszabb vegyi reakcióidejű (10-től 100 másodpercig, alkalmazástípustól és a habosított terület méretétől függően) poliuretán rendszereket használnak. Ez annyit jelent, hogy az üregbe vagy formába fecskendezett keverék 10 és 100 másodperc közötti idő alatt cseppfolyós halmazállapotból szilárd halmazállapotba kerül, és akár 30-szor nagyobb lesz a térfogata - a vegyileg beállított térfogattömegtől függően. A reakció lassú lefolyása teszi lehetővé a keverék befolyását minden üregbe, és ezt követően tökéletesen kitölti azt.

13,0,03 lití PUR pěny

  

Poliuretán keményhab - leírás és tulajdonságok
Több, mint 50 éve használják számos ágazatban a leghatékonyabb szigetelő anyagként - a poliuretán keményhabot (a továbbiakban pur hab). A fizikai tulajdonságainak, az állandó műszaki paramétereinek és a változtatható feldolgozási lehetőségeinek köszönhetően számos olyan terület van, ahol a pur hab nélkülözhetetlen. A pur hab nagyon széleskörű elnevezés, amelyen belül többféle habot különböztetünk meg a felhasználása és a feldolgozása céljai szerint. A PUR IZOLÁCIÓ kft. a pur hab "helyszíni feldolgozásával foglalkozik, ami ennek az anyagnak a specifikus felhasználási területe.

 

 

   Mechanikai jellemzők  

fizikai mértékegység

egység

érték

érték

érték

érték

érték

szabvány

Mért tömeg

kg/m³

30

40

60

80

100

DIN 53 420

Nyomás szilárdság

N/mm²

0,20

0,25

0,40

0,60

0,90

DIN 53 421

Szakító szilárdság

N/mm²

0,35

0,60

0,85

1,00

1,20

DIN 53 430

Hajlítószilárdság

N/mm²

0,30

0,45

0,70

0,95

1,50

DIN 53 423

Vágási szilárdság

N/mm²

0,15

0,20

0,30

 

 

DIN 53 422

E-modul

N/mm²

5

7

12

20

25

DIN 53 457

 

   Hőmérsékleti műszaki tulajdonságok  

fizikai mértékegység

érték

szabvány

Hővezető képesség együtthatója λ (mért érték) (a kémiai fizikai térfogatnövelő anyagokra érvényes)

0,020 - 0,025 W/m.K

DIN 52 612

A lineáris hőtágulás együtthatója (a 30 - 60 kg/3 mért tömegre vonatkozik)

5 ÷ 8 x 10 -5 1/K

 

A vízpára diffúziós ellenállásának együtthatója  µ (a 30 - 100 kg/3 mért tömegre vonatkozik 30 - 100 kg/3)

30 ÷ 100

DIN 52 615

nedvszívó képesség (20°C) 24 óra után

2, max. 5 térfogat %

DIN 53 433

Nedvszívó képesség (20°C) 28 nap után

2, max. 5 térfogat %

DIN 53 433

Kerületi stabilitás (-30°C)

0,0 - 0,2 térfogat %

Specifikus hő

0,24 kJ/ kg

1,382 kJ/ kg.K

0,33 kcal/ kg.°C

 

   A PUR hab hőellenállása (érvényes a >40 kg/m³)  

a hideg elleni szigetelésre

- 200°C-ig

a hőszigetelésre tartósan (max.)

+110°C-ig

a hőszigetelésre rövid ideig

+250°C-ig

 

 

   A PIR hab hőellenállása (érvényes a >40 kg/m³)  

a hideg elleni szigetelésre

- 60°C-ig

a hőszigetelésre tartósan (max.)

+180°C-ig

 

   TŰZTECHNIKAI TULAJDONSÁGOK  

Tűzveszélyesség (a tűzveszélyesség az égési retarderek alkalmazásától és azok arányától függ a habban)

B1-B2-B3

DIN 4102

Önoltó képesség

B1 - B2

 

 

   ELEKTROMOS JELLEMZŐK  

Dielektromos állandó

1,091

Veszteségi együttható

0,5 x 10-3

Specifikus ellenállás (az értékek a 30 kg/m³ specifikus tömegre vonatkoznak)

5,4 x 1014 (Ώx cm)


 A PUR hab felhasználása a háztartásban
Minden háztartásban van hűtő vagy mélyhűtő, ahol a belső hőmérséklet eléri a -18°C-t. A lakásban a nyári hónapokban előfordul a +30°C is. Ez kb. 50°C hőmérsékleti különbséget jelent, ami könnyen tartható egy 5 cm vastag PUR hab hőszigeteléssel. A PUR hab ezáltal évtizedek óta szolgál bennünket minden háztartásban, anélkül, hogy tudatosítanánk.

 A PUR hab használata az űrkutatásban -az amerikai űrrepülőgépek fő tartálya cseppfolyós oxigént és hidrogént tartalmaz, amelyet PUR keményhab hőszigetelő réteg vesz körül.

13,0,05 PUR izolace na nádrži raketoplánu 13,0,06 nádrž paliva pro raketoplán je izolována PUR pěnou

  
 

   Mit is jelent a PUR keményhab?
A PUR (poliuretán) keményhabot már a múlt század hatvanas éveinek végétől hőszigetelő anyagként használják az építőiparban. Ez egy szerves alapú termoset makromolekuláris szerkezetű anyag. A difenildiizocianát (MDI, B összetevő) poliadiációjának és a többszörösen telített alkoholok, aktivátorok, katalizátorok, égéscsökkentők és víz keverékének (poliol, A komponens) kölcsönös exoterm reakciójaként keletkezik. A vegyi reakció és a hőmérséklet hatására gáznemű szénoxid keletkezik, amely a reakció után zárt sejtszerkezetet hoz létre, így a végeredményként kapott PUR keményhab tökéletes vízszigetelő tulajdonságokhoz jut.
A poliuretán keményhab a vákuum után még mindig a legjobb hőszigetelő, csaknem kétszer olyan jó, mint a polisztirol hab, vagy hungarocell. A mért hővezetési együttható értéke λ = 0,020 – 0,023 W/m.K. A pur hab gyártásához használt alapanyagok 100 %-ban környezetbarát anyagok (ODP = 0). A vegyi reakció kiváló minőségű lefolyása feltételeinek betartása esetén a PUR hab közvetlenül azon a helyszínen előállítható, ahol szigetelőanyagként szolgál. A PUR hab kiválóan alkalmazkodik a felhasználási célhoz a vegyi reakció időbeli lefolyásának pontos beállításával, továbbá a térfogati tömeggel beállítható mechanikus tulajdonságokkal.
A PUR IZOLACE rendszer PUR habjai egészségre teljességgel ártalmatlanok, nem tartalmaznak sem freonokat sem formaldehideket. A PUR-IZOLACE s.r.o. cég az alkalmazott PUR habjaira rendelkezik VOC és TVOC (folyékony anyagok) kibocsátási tanúsítványával az EN 13 419 és az ISO 16 000-6 metodikája szerint.


13,0,08 Srovnání tepelně izolačních vlastností běžných stavebních materiálů s tvrdou polyuretanovou pěnou PUR

A szokványos építőanyagok hőszigetelő tulajdonságainak összevetése a PUR poliuretán keményhabbal


PUR keményhab jellemzői:
- kiváló hőszigetelő képességek
- mikroszkopikus sejtszerkezetű hab
- vízszigetelő képességek a zárt sejtszerkezetnek köszönhetően
- kiváló méretstabilitás
- hosszútávon stabil paraméterek
- magas vegyszerállóság, különösen a kőolajipari termékekkel szemben
- magas ellenállás a biológiai hatásokkal szemben
- alacsony diffúziós ellenállás a vízpárával szemben
- egészségre ártalmatlan
- nem következik be szublimáció
- széles tartományú munkahőmérséklet
- alacsony tömeg nagy szilárdság mellett
- rendkívül változatos felhasználási mód


Ellenállás az UV sugárzással szemben
Számos műanyaghoz hasonlóan a poliuretán habnak is alacsonyabb az ellenállása az UV sugárzással szemben, amikor változások következnek be az anyag felületén, illetve sérül az utolsó sejtszerkezeti réteg. Elbarnul a felület és a kb. 1-2 mm-es mélységi elválik (a hab alkalmazott térfogati tömege szerint). Ez a vékony réteg egyfajta védőréteget biztosít, mint például a réz patinája - és az UV sugárzás által okozott károsodás lelassul.
Elsősorban emiatt kell védeni a poliuretán keményhabot a kültérben ért hatásoktól. A poliuretán keményhab

Poliuretán szigetelőrendszerek kivitelezésével:
replika omega

first copy watches omega imitation